Deze gids gaat in op de Zeitgeistgedachtegang die leidt naar de conclusie dat we een economie nodig hebben op basis van het draagvermogen van de planeet. Vervolgens gaat de materie in op de kerneigenschappen van een Natural Law/Resource Based Economy (NL/RBE). De PDF versie van deze gids vind je hier.
Dit interview brengt een kijkje in de persoonlijke achtergrond van Peter Joseph. Wat heeft hem bewogen om de films te maken en vervolgens de beweging te starten? Wat zijn verder zijn hobbies en interesses?
In deze korte maar krachtige presentatie wordt de markteconomie vergeleken met de aard-economie. Kunnen deze twee economieën wel naast elkaar bestaan?
In deze presentatie wordt de kijker geconfronteerd met drie vragen en uitgedaagd om hierop in te gaan met mogelijke oplossingen. Kunnen deze vragen beantwoord worden zonder dat onze cultuur, economie en samenleving op de schop moet?
- Gezien de markteconomie consumptie vereist om de vraag naar werkgelegenheid en verdere economische groei in stand te houden. Is er dan wel een structurele prikkel aanwezig om de steeds toenemende behoefte aan verbeterde ecologische duurzaamheid in de wereld te realiseren? Denk dan ook bijvoorbeeld aan het verbruik van resources in onze oneindige groei-economie, het verlies aan biodiversiteit en de mondiale vervuiling in samenhang met de gevolgen op de lange termijn.
- In een economisch systeem waarin bedrijven proberen hun productiekosten te beperken ("kostenefficiëntie") om de winst te maximaliseren en concurrerend te blijven ten opzichte van anderen. Welke structurele stimulans bestaat er om mensen aan het werk te houden, in de nasleep van een opkomende technologische situatie waar de meeste banen goedkoper en effectiever kunnen worden gedaan door automatisering?
- In een economisch systeem dat sociale ongelijkheid genereert, ofwel "structureel geweld". Dat een breed scala aan systemische schade veroorzaakt zoals gedrag, emotionele en fysieke stoornissen. Kunnen we dit probleem minimaliseren of zelfs volledig verwijderen?
Deze relatief korte presentatie introduceert de kern gedachtegang achter een Natural Law/Resource Based Economy (NL/RBE).
De hedendaagse systemische problemen worden door veel goedbedoelende organisaties erkent. Maar slechts enkelen komen met systemische oplossingen. Deze presentatie legt de nadruk op dat als we meer stabiliteit in onze samenleving zoeken, we een structurele verandering nodig hebben, geen kleine aanpassingen van het bestaande sociaaleconomisch systeem.
Deze presentatie geeft een algemeen overzicht van de Zeitgeistbeweging. Vervolgens worden de gevolgen van ons economisch handelen besproken met betrekking tot het milieu, cultuur en samenleving.
In dit eerste deel van deze tweedelige presentatie blikt Peter Joseph eerst weer terug op de gevolgen van ons economisch handelen met betrekking tot het milieu, cultuur en samenleving.
In het laatste deel van deze tweedelige presentatie blikt Peter Joseph naar de toekomst. Met de tekortkomingen van onze huidige cultuur en economie begrepen, worden we meegenomen in een gedachte experiment. Wat als we een exacte replica zouden vinden van de Aarde, maar dan zonder mensen? Wat als we de oude begrippen van cultuur, landelijke grenzen en verschillende smaken van economie buiten beschouwing zouden laten? Hoe zouden we met deze nieuwe planeet omgaan gezien onze huidige wetenschappelijke en technologische kennis?
In deze presentatie wordt in detail uitgelegd waarom we ons economisch handelen moeten veranderen en waarom een post-schaarste economisch model als oplossing kan gelden voor veel van de hedendaagse systemische problemen.
De uitleg en verslagen over de ZDays zijn hier te vinden.
Onze normen en waarden zijn aangeleerd door de omgeving waaraan we blootgesteld zijn. De manier waarop we met elkaar communiceren is ook niet altijd even effectief. We hebben een taal nodig die niet open staat voor interpretatie, de taal van wiskundigen en engineers bijvoorbeeld. Een wiskundige formule of een bouwplan gemaakt door mensen in Peru wordt net zo geïnterpreteerd als in China. Verder wordt in deze presentatie aangekaart dat onze samenleving een technisch begrip is. We hebben bepaalde basisbehoeftes, wanneer die niet tegemoetkomen kan dat leiden tot corruptie, misdaad of zelfs oorlog. Deze basisbehoeftes kunnen technisch gezien beschikbaar gemaakt worden als we problemen meer gaan oplossen met technische toepassingen in plaats van wetten en regels. Als we beter met elkaar communiceren op een manier die niet open staat voor interpretatie dan kunnen we wellicht grote stappen maken in onze cultuur en samenleving.
Beschaafde discussies kunnen worden geleid door het gebruik van Nonviolent Communication (NVC). NVC helpt bij het uitdrukken en identificeren van ieders behoeften en helpt bij het maken van duidelijke en specifiek geformuleerde verzoeken om een compassievolle verbinding met elkaar tot stand te brengen. Door NVC en de wetenschappelijke methode te gebruiken, in plaats van (irrationele of ongegronde) meningen en eisen te uiten, kunnen mensen meer aangemoedigd worden tot open onderzoek, acceptatie en experimenten. Dit motiveert kritisch denken en kan mogelijk het "wie heeft gelijk"-spel tot een minimum beperken. Bovendien, als bewijs en logica voldoende was om problemen op te lossen en mensen van een betere manier te overtuigen, dan zou de wereld geen Zeitgeistbeweging nodig hebben. NVC is dus complementair om empathisch te communiceren en kan helpen om ons ego opzij te zetten en ons open te stellen voor nieuwe inzichten en conflicten te vermijden of op te lossen.