Ben je van Planet Finance, Planet Earth of van beiden was de inleidende vraag bij de "Planet Finance" meetup in Pakhuis de Zwijger, mensen staken hun handen op, er was een goede verdeling aanwezig in de zaal. Vier leden van de Zeitgeistbeweging Nederland zaten ook in het publiek en moesten van de meeste sprekers aanhoren hoe het systeem eigenlijk best wel goed werkt. Begrijp ons niet verkeerd, als het systeem goed zou werken dan zouden we daar helemaal geen probleem mee hebben, dan konden wij ons ook focussen op andere dingen. Maar helaas staat de wereld er tegenwoordig niet zo best voor, het toekomstbeeld ziet er zelfs slechter uit.
Uit sommige uitspraken leken de sprekers zich hier ook wel van bewust. Zo waren de jonge beleggers van mening dat hun generatie waarschijnlijk grotendeels nooit een huis zouden kunnen kopen. Het klopt dat we allemaal moeten rondkomen om te overleven. En dat betekent soms dat we voor de snelle korte termijn winsten moeten gaan, zoals beleggen. Maar toen de vraag uit het publiek kwam of er wel goed gekeken werd waar men in belegt, werd er gedaan alsof dat een onmogelijke taak was om bewust te beleggen en dat je maar beter voor de lage risico's voor jezelf kan gaan. Hele vreemde denkwijze, sinds het korte termijn denken in onze economie juist voor zoveel problemen heeft gezorgd en waar de nieuwe generatie het meest mee te maken zal krijgen. Waar op de lange termijn ons enige echte huis, Planet Earth, minder leefbaar gaat worden. Door te beleggen in bedrijven die winst boven alles zien, draag je bij aan het versnellen van biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en vervuiling.
Later die avond kwam John Seo aan het woord. Hij werkt in de zogeheten “catastrophe bond market”. Een wereld waar je in principe verzekeringen regelt voor mensen die het slachtoffer kunnen worden van natuurrampen, het casino van de natuur dus. Als er geen ramp gebeurt dan cash je het geld, gebeurt er wel een ramp, dan cash je het geld uit aan de slachtoffers. John is er ook van overtuigt dat dit met goede bedoelingen gedaan wordt en er geen regelgeving of strategie bestaat om dit proces in het voordeel van de markt zelf te sturen. Toen John het financiële vakgebied inging was zijn vader het niet eens met die keuze, die is ervan overtuigt dat de financiële wereld kwaadaardig is. John zelf zei dat het slechts een kleine 1% is die de reputatie verziekt van Planet Finance. Toen de moderator vroeg of hij dit echt gelooft kwam hij erop terug dat het misschien iets meer is, misschien 10%.
Dit stelt het perverse van onze economie bloot en wat voor effect het heeft op onze samenleving en cultuur. Iets waar we allemaal aan meedoen. Alleen zijn er een paar die in deze monopolie de betere spelers zijn, zoals John. Willen we daarom een betere wereld, dan moeten we ons niet teveel focussen op mensen zoals John of jonge beleggers. Zij zijn slechts spelers. We moeten de regels van het spel veranderen als we echte verandering willen zien.
We waren zelf een beetje verrast hoe eenzijdig de discussies waren bij Pakhuis de Zwijger. We hadden graag meer input gehoord van Planet Earth mensen. De discussies leken vooral de jonge beleggers en mensen zoals John te prijzen voor wat ze doen. Er waren echter wel kritische vragen uit het publiek, maar de moderator ging daar niet diep op in en gaf als suggestie om dat na de meetup bij de bar te bespreken. Mocht je meer willen weten, bekijk dan "Planet Finance" op YouTube.